Het Achterdeur beleid

Een nog altijd groot probleem is de voorraad en het beleid voor de coffeeshops. Amsterdam of wel de stad van de cannabis heeft een vreemde regulering over de teelt en verkoop van wiet. De plant mag wel verkocht en geconsumeerd worden, maar de teelt ervan wordt niet geaccepteerd. Dit is een groot probleem aan het worden aangezien vrij veel coffeeshop haar deuren moeten sluiten. Dit betekend dat coffeeshops het drukker krijgen op een dag en zij daarvoor meer voorraad nodig hebben.

Voorraad

Het maximale wat een coffeeshop houder mag hebben in zijn coffeeshops is op dit moment 500gr dit is de hoeveelheid wiet wat verkocht mag worden via de “voordeur” en de voorraad mag in principe niet bijgevuld worden. Natuurlijk wordt er altijd voorraad bijgeleverd anders zouden de coffeeshops het niet redden, maar dat moet allemaal stiekem gebeuren (de achterdeur). Het risico hiervan is dat als de politie langs komt terwijl de coffeeshop bijgevuld wordt er grote sancties kunnen gelden. Door deze kromme regulering moeten vele coffeeshops met een buiten stash werken. Een buiten stash is een opslag plaats die een eind van de coffeeshop plaatsvindt. Vanuit deze plek worden de voorraden bijgevuld in de coffeeshops.

beleid

Welke deur?

De circa 250 coffeeshops in Amsterdam kunnen niet bouwen op een aantal mensen die 5 plantjes oogsten zonder extra hulp, maar moeten wel al de toeristen en lokale burgers tevreden houden met hun voorraad. Dit is het kromme van het huidige drugs gedoogbeleid. Door dit beleid blijft de criminaliteit in de picture, want waar moet de levering vandaan komen. De levering komt dus altijd nog van kanalen wat men niet kent behalve de coffeeshophouder. Dit houdt in dat er niet gecontroleerd wordt op verantwoord kweken en er dus meer schadelijk stoffen in verwerkt kunnen worden. Dit is nadelig voor zowel de consument als de coffeeshophouder.

Teelt

De telers zijn vaak de pineut als er een inval komt van de politie, want er is geen gedoogbeleid voor het telen, vervoeren, afleveren of bewerken van wiet. Een Nederlandse burger mag in feite 5 wietplantjes hebben en die oogsten als dit maar niet voor beroepsmatige of bedrijfsmatige teelt is. Tijdens de huisteelt mogen er ook geen extra hulpmiddelen bij gebruikt worden, zoals extra verlichting, groei pokon etc. Mocht dit wel het geval zijn dan volgen er strafmaatregelen. Naast het telen kan het bezitten van marihuana ook strafbaar zijn, dit begint bij 30gr.

Strafmaatregeling

De strafmaat kan altijd verschillen per vondst en de straf kan dan oplopen van een werkstraf tot een celstraf van een aantal jaar. Wat relevant is bij het bepalen van een straf bij handel, teelt en/of productie van softdrugs is als volgt: De omvang van de handel, productie of teelt, de duur van het proces, de rol van betrokkenen bijv. (investeerders, producent/teler, rol bij vervoer of knipper), welke mate van professionaliteit en is er sprake van recidive, herhaling (eerdere veroordeling).

Kies je taal