Cannabis verslaving

Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen de symptomen van recreatief blowen en de symptomen van een wietverslaving. Hoewel veel recreatief gebruikers geen verslavingsprobleem hebben is de stap naar verslaving klein. Hier leggen we uit hoe vaak blowen kan leiden tot een cannabisverslaving.

Symptomen van cannabisgebruik / wiet roken

Af en toe een jointje roken hoeft niet te leiden tot een verslaving. Maar iemand die elke dag blowt kan daardoor in de problemen komen. Je herkent iemand die cannabis gebruikt heeft aan lichamelijke symptomen zoals rode ogen, een droge mond en trillen. Je kunt weed en hasj roken, je kunt er thee van zetten of in cake of koekjes verwerken en zo opeten. De werkzame stof in marihuana heet THC.

Het roken van een jointje werkt voor veel mensen ontspannend. Maar blowen versterkt ook het gevoel. Iemand die zich goed voelt, kan zich nog beter gaan voelen. Maar iemand die niet goed in zijn vel zit, kan er juist angstige of depressieve gevoelens door krijgen.

Hoewel cannabis lichamelijk minder verslavend is dan bijvoorbeeld tabak en cocaïne, raakt tien procent van de gebruikers geestelijk afhankelijk. Dat betekent dat je alleen nog maar aan gebruiken kan denken en denkt dat je niet meer goed functioneert zonder. Ermee stoppen is dan erg moeilijk. Cannabisgebruik kan zelfs een (terugval in) psychose opwekken.

Hoe ontstaat cannabisverslaving?

Net als bij alcohol- en cocaïneverslaving is de oorzaak van een cannabis- of wietverslaving niet eenvoudig te benoemen. Persoonlijke oorzaken, de omgeving, psychische problemen en erfelijkheid kunnen een rol spelen.

Hoe herken je een cannabisverslaving?

Iemand die veel blowt kan geestelijke symptomen van verslaving vertonen. Cannabisgebruik heeft een slechte invloed op het geheugen en de concentratie. Logisch nadenken wordt moeilijker, evenals informatie opnemen.

Bij schoolgaande of studerende blowers zijn slechtere prestaties vaak de stille getuigen. Ook het reactievermogen vermindert. Daarnaast kunnen neerslachtigheid, slaapproblemen, rusteloosheid, hallucinaties en angstgevoelens voorkomen. Overmatig blowen kan groeistoornissen en impotentie veroorzaken. Het kan ook leiden tot psychische problemen als depressie en psychose. Gebruik tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op leukemie bij het ongeboren kind.

Wanneer is er sprake van wietverslaving?

Een wietverslaving is vrij gemakkelijk te identificeren. De ernst van het probleem is afhankelijk van een aantal factoren. Hoe vaak je gemiddeld gebruikt, waarom je gebruikt en waar je grenzen liggen zijn hier goede voorbeelden van. Hoe lang je al gebruikt is gek genoeg iets minder van belang als het gaat om de behandeling van je probleem. De lichamelijke verslaving moet je uitzitten, maar de geestelijke verslaving moet hard aangepakt worden.

Welke vormen van wiet of hasj verslaving zijn er?

Je voelt je ongemakkelijk als je niet blowt, of daar de kans niet voor krijgt. Je denkt tijdens je werk, school of andere dagelijkse bezigheden vaak aan de momenten waarop je wel gebruikt hebt en probeert voor jezelf uit te werken wanneer je zo snel mogelijk weer je drug of choice kunt gebruiken. Als je hier geen antwoord op kunt bedenken voel je verdriet en misschien zelfs een beetje angst.

Dit denkpatroon wijst onder andere op een geestelijke verslaving. Je associeert drugs met geluk, vrijheid en gezelligheid. Je beschouwt drugs als een uitlaatklep of gebruikt het juist om je emoties te onderdrukken. Zolang je de oorzaak of triggers van je gebruik niet herkent is de kans op herstel erg klein.

Scenario 2.

Je voelt je lichamelijk ziek. Je gebruikt vaak en doet (illegale) dingen die je van jezelf nooit verwacht had om aan geld te komen. Niet gebruiken is eigenlijk geen optie meer. Je komt vaak te laat op je werk of school en functioneert niet meer zoals in het begin. In de ergste gevallen blow je wel eens stiekem in het bijzijn van collega's, kinderen of je ouders. Je collega's, familie of vrienden maken zich zorgen om je en bieden je hulp aan, maar daar wil je niets van weten.

Dit gedragspatroon wijst op een geestelijke verslaving gecombineerd met een lichamelijke verslaving waar je helaas geen controle meer over hebt. Als je niet gebruikt wordt je ziek, en je instinct probeert dat te voorkomen.

Herken je jezelf in deze scenario's? Dan ben je verslaafd. Je kunt proberen om zelf af te kicken maar dat lukt zelden voor lang. Je moet weten wat de oorzaak is, je moet weten wat je doel in het leven is en hoe je de zware tijden door gaat komen.

>Een verslavingskliniek of afkickcentrum zoals Ready For Change kan je helpen met het herkennen en aanpakken van je probleem, met het bepalen van nieuwe doelen en het aanbrengen van structuur in je leven. Zij zijn niet voor niets een GGZ instelling, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg.

Tags: hasj, wiet, verslaving,, jellinek, symptomen

Kies je taal