Paradiso

De hippies willen in 1967 een eigen ‘klup’ en hebben hun oog laten vallen op het leegstaande gebouw van de Vrije Gemeente, dat inmiddels eigendom is van de gemeente Amsterdam. Flower-power-voormannen als Willem de Ridder, Koos Zwart, Matthijs van Heijningen en Peter Bronkhorst zijn met de gemeente in overleg over de vestiging van een jongerencentrum in het gebouw. Ze hebben zelfs al een naam bedacht: Paradiso. Maar het overleg met de gemeente schiet niet echt op en in oktober 1967 besluit men over te gaan tot kraak van het gebouw. Zo’n vijftig mensen zetten een in het Vondelpark begonnen ‘love-in’ voort in het gekraakte Paradiso, waar meteen de politie binnenvalt en een einde maakt aan de festiviteiten.

Willem de Ridder en Koos Zwart zijn in dezelfde oktobermaand in 1967 in Felix Meritis begonnen met de organisatie van wekelijkse Provadya-avonden: muziek- en theater-happenings voor een hippie-publiek, genoemd naar een Tibetaans klooster. De zaal in Felix Meritis is klein en het wordt er met de week voller. De druk op de gemeente voor een eigen onderkomen wordt flink opgevoerd, onder andere via het muziekblad Hitweek van De Ridder, waarin bijvoorbeeld een ‘Open brief aan ’n wethouder!!’ wordt gepubliceerd.

Begin 1968 komt er schot in de zaak en wordt de gemeentelijke Stichting Vrijetijdscentra Amsterdam opgericht, die voorlopig het gebouw van de Vrije Gemeente gaat runnen. In Hitweek van 9 februari verschijnt op de voorpagina een artikel dat de opening van Paradiso aankondigt, op 23 februari. Het wordt een maandje later.

Bron: www.onsamsterdam.nl/tijdschrift/jaargang-2008/193-nummer-3-maart-2008?start=2

Tags: cultuur, amsterdam, coffeeshopcultuur, hippies, 1967, vrije gemeente, flower-power, willem de ridder, koos zwart, matthijs van heijning, provadya, felix meritis, paradiso

Kies je taal